-
Hva må du gjøre først?
Det første du bør gjøre er å kontakte et begravelsesbyrå. Det kan være lurt å be om pristilbud og sjekke flere byråer på forhånd. Når noen dør, må melding om dødsfallet sendes til domstolen. Dette gjøres som regel av begravelsesbyrået på vegne av de etterlatte, men har du vært til stede under dødsfallet er det du som er ansvarlig for at det meldes fra. Instanser som Folkeregisteret og NAV varsles automatisk. Begravelsesbyrået kan også hjelpe deg med det praktiske rundt dødsfallet, som for eksempel å stoppe telefon, utsette strømregninger, og/eller stoppe abonnement.
Det må velges en bobestyrer for dødsboet. Dette kan enten være en arving eller en advokat. Husk å omadressere all post til bobestyrer, så fort denne er valgt.
-
Hva er neste steg?
Etter at Domstolen har registrert dødsfallet, må du bestemme deg for offentlig eller privat skifte. Dette har du 60 dager på, men retten kan gi deg lengre frist hvis du behøver det. Alt av informasjon rundt skifte finnes på domstol.no. Les også definisjonene i bunnen av denne artikkelen.
Det er også lurt å skaffe seg oversikt over avdødes formue og gjeld. Til dette trenger du en formuesfullmakt som gir deg tilgang til opplysninger fra offentlige instanser som skatteetaten, i tillegg til for eksempel banker og forsikringsselskap. Er du i tvil om avdøde etterlot seg mer gjeld enn formue, bør du ikke uten videre undertegne på gjeldsansvaret. Da vil du nemlig stå ansvarlig for all gjeld avdøde etterlot seg. Er du usikker kan du utstede proklama – da har kreditorer frist på å melde inn krav innen seks uker, ellers bortfaller som regel gjelden.Fullmakt ved privat skifte må foreligge hvis du skal kunne foreta disposisjoner på vegne av dødsboet. Begravelsesutgifter, husleie, strøm, forsikringer og restskatt kan betales fra avdødes konto før skifteattest foreligger. Du bør ikke gjennomgå avdødes eiendeler før du har mottatt skifteattest. Hvis du må inn i leiligheten av andre årsaker, bør du ta med vitner da dette eventuelt kan medføre til uenighet mellom arvingene i ettertid.
-
Hva gjør banken?
Vi avslutter kort, BankId, nettbank, eFaktura, AvtaleGiro, faste trekk og brevgiro. Regninger i avdødes navn som må betales (for eksempel husleie, strøm, forsikring) kan belastes avdødes konto før uskifte/skifteattest foreligger, så lenge det er dekning på konto. Regninger til begravelsesutgifter kan også belastes avdødes konto dersom det er dekning på konto.
-
Skal du velge privat eller offentlig skifte, eller skal du sitte i uskiftet bo?Man kan velge å skifte eller velge å sitte i uskiftet bo. Skal det foretas et boskifte skal det benyttes en skifteattest, som behøves når dødsboet skal gjøres opp og arven skal fordeles. Er det gjenlevende ektefelle kan man sitte i uskiftet bo (eventuelle særkullsbarn må samtykke) - da trenger man en uskifteattest. Før du bestemmer deg for å sitte i uskiftet bo bør du nøye vurdere om dette lønner seg. Faktorer som kan spille noen rolle er din alder, inntektsforhold, verdien av formue og gjeld, barn, forsikringsutbetaling og annen arv som vil inngå i byfogdembete.
Man må også ta stilling til om dødsboet skal skiftes privat eller offentlig. Det er mest vanlig med privat skifte. Dette er ofte billigere, men forutsetter at arvingene selv gjennomfører skiftet av dødsboet inkludert gjeld, forpliktelser og fordeling av verdier til arvingene. Offentlig skifte innebærer at tingretten tar hånd om skiftet, noe som ofte er kostbart (kostnadene belastes dødsboet). Denne formen for skifte anbefales der gjelden er større enn verdiene, eller når det er uenighet om hvordan dødsboet skal fordeles. Les mer på domstol.no