Takk og pris! I skrivende stund åpner jeg brevet iboende et flunkende nytt kredittkort fra Eika. Du skjønner, for noen dager siden mistet jeg lommeboka, og måtte bestille nye kort. Har sittet mye hjemme siden da. Men nå er jeg fri igjen. Endelig er det nye kortet kommet frem!

Har du noen gang lagt merke til hvor vakkert et kredittkort er? Formatet er ikke tilfeldig valgt med langsiden 1,61 ganger kortsiden, fordi det er også Fibonacci-tallet fra middelalderen.

Om utformingen av kortet er et bevisst grep for å forføre deg som låntager, vites ikke. Kanskje forføre deg til å bruke penger du ikke har for hende? Kanskje til og med misbruke den finansielle frihet som et kort gir deg?

Kreditt som et middel for frihet og muliggjøring

Men kredittkortet er også en god hjelp der du står uten andre betalingsmuligheter, og ønsker å gjøre hverdagen litt bedre for deg og dine. Selv gode gjerninger trenger som oftest penger for å kunne realiseres.

Eika Smålån er et produkt som hjelper gjennom å samle opp alle de finansielle ringvirkninger av dine gode og dårlige gjerninger fra mer eller mindre veloverveide øyeblikk i butikk, i utlandet eller på utelivet.

Det er lett å tenke på alle små kreditter du har på Elkjøp, på ulike kort og overtrekk som uskyldige, søte og små uvaner. Nærmest som om de var laster vi ikke orker å tenke på. Ærlig talt, det er jo ikke store penger. Nærmest på linje med utgiftene jeg har på tippekupongen, eller til helgas bugnende snopfat foran TV-skjermen.

Samle og få kontroll med Eika Smålån

Men mandagen kommer for oss alle. Det er ikke dumt å samle opp alle kreditter på en konto, både for å skaffe seg oversikt, og for å få ned rentekostnadene. Mange småkreditter har uvanlige store rentepåslag.

Banken hjelper mange å få kontroll på sitt liv i luksusfellen på denne måte. Mye kan det være å tjene på at hele familien deltar. Du trenger ikke fortelle kona nøyaktig hva du har ført opp på krita, men hun fortjener å få vite hva saldoen er, og føle seg trygg på at økonomien er under kontroll.

Litt som dietten min har jeg ofte sprukket på kredittkortet. I ettertid angrer jeg overraskende lite på mine frivole krumspring. Det var fest, det var ferie, det var noe vi trengte der og da. Tilgang på kreditt er tilgang på frihet til å kunne handle i nuet.

Ta oppvasken etter festen

Men det betyr ikke at vi alltid skal trekke kortet. Impulskontrollen er viktig her som ellers i livet. Og når du er hjemme og skal sortere regningene så husk at det er hjelp å få i din lokale sparebank til å rydde opp og få kontroll. Samle lånene i Eika Smålån, og starte nedbetalingene så raskt som mulig.

Litt på samme måte som du må ta oppvasken etter en fest. Må få vasket kopper og kar, få kontroll på regningene og rydde opp både på kjøkkenbenken og i lommeboka. Først da er du klar for neste fest.

Du må telle kronene dine. Ikke fordi at det er så viktig i seg selv, men fordi det er helt avgjørende for at du på et senere tidspunkt skal stå sterkt nok finansielt. Både for å kunne ta kredittkortet på nytt i bruk og leve slik du ønsker, men også fordi at du skal gjenvinne din finansielle frihet og kontroll.