Jeg veit det blir skandale, men jeg sier det like ut. Når jeg blir 66 har jeg tenkt å freake ut. Med håret som en pønker og lomma full av gryn. Er bestefar i rute og så kan gammel’n dra på byen.
Slik starter Wenche Myhres berømte låt om det å bli pensjonist. Da hun skrev teksten i 1983 visste hun nok lite om hvor rett hun skulle få. Dagens og morgendagens pensjonister skal nemlig ut og «realisere seg selv».
- Det er ingen tvil om at det å være pensjonist i dag, er noe helt annet enn for 10-20 år tilbake. Ikke bare lever vi lenger, vi har også med oss en helt annen livserfaring inn i alderdommen. Mens de som var pensjonister på 80-tallet ikke hadde reist lenger enn til Sverige, har jo vi vært jorda rundt. Det er klart det gjør noe med forventningene våre, forteller Christian Vestengen, finansrådgiver i Eika Kapitalforvaltning.
Folketrygden er sjelden nok
Det å pensjonere seg er ikke lenger livets epilog, men starten på et helt nytt kapittel. Et kapittel hvor vi skal oppleve alt vi ikke har opplevd, og besøke plassene vi ikke har besøkt. Det er bare ett problem.
- Alt koster penger. Derfor er det viktig at vi sparer opp nok på forhånd, sier Vestengen.
Hva med folketrygd og tjenestepensjon?
- Vår erfaring er at folketrygden (det staten sparer for deg) og tjenestepensjon (det bedriften sparer for deg) oppleves som litt knapt for de fleste. Vanligvis utgjør ikke det mer enn 50 prosent av det du får i lønn i dag. For å oppnå en pensjon som er tilnærmet lik det du tjener i jobben din må du altså spare privat i tillegg, forklarer han.
Start så tidlig som mulig
For mange oppleves pensjons- og fondssparing som en jungel av ulike alternativer. Derfor oppfordrer Vestengen til å snakke med en rådgiver i lokalbanken. Det har vist seg å være en lønnsom time for de fleste kunder.
- Det er nemlig ikke så komplisert som man ofte tror. Slå av en prat med rådgiveren din i banken, så kan dere sammen gå gjennom alternativene dine. Det er som med alt annet i livet: Sett deg et mål og følg planen. Rent konkret betyr det at om du vil ta ut pensjon tilsvarende 80 prosent av lønna di når du blir 67, så setter banken opp en plan som gjør det mulig.
Når bør man begynne å sette til side?
- Så tidlig som mulig. Er du 30 år så holder det kanskje å spare 1000 kroner i måneden for å oppnå den pensjonen du ønsker. Har du rundet 50 må du kanskje spare 4000 kroner for å klare det samme. Men det er aldri for sent, avslutter Christian Vestengen.