Det er selvfølgelig fristende å bruke ferie- og skattepenger på en avslappende reise eller noe du har ønsket deg lenge. Og det skal du selvfølgelig gjøre. Men hva med å så et lite frø i et fond, og la sparepengene vokse?

LES OGSÅ: Slik bør du bruke feriepengene dine

Få mer igjen av den langsiktige sparingen din
Realiteten i dagens marked er at du ikke får så mye igjen ved å sette sparepengene på konto. Rentene er nå veldig lave, og etter inflasjon vil du faktisk tape kjøpekraft ved å spare på bankkonto.
Derfor bør deler av den langsiktige sparingen din spares i aksjefond.

LES OGSÅ: Ikke sett for mye penger på sparekonto

Et aksjefond består av aksjer fra flere selskaper. Eika Kapitalforvaltning er fondsselskapet som håndterer dette for lokalbanken. Disse kan mye om utviklingen i markedet og i samfunnet.
Ved å spare i aksjefond får du dermed en som er spesialist på aksjemarkedet til å velge aksjer for deg. Deres jobb er å sette sammen en portefølje som skal gi best mulig avkastning til lavest mulig risiko.

LES OGSÅ: Slik blir pengene dine investert

Tenk langsiktig
Sparing i aksjefond er en spareform som anbefales for deg som har en sparehorisont på fem år eller mer. Grunnen til dette er at markedet svinger, og dermed svinger verdien av aksjefondet ditt. Over tid svinger det mer opp enn ned i aksjemarkedet, og derfor lønner det seg å være langsiktig.
Et annet ord for disse svingningene er risiko.
- Mange synes dette med risiko er skummelt, men risiko og avkastning henger sammen, sier Christian Vestengen i Eika Kapitalforvaltning.
- Sparer du med lav risiko får du lav avkastning, og sparer du med høy risiko har du mulighet til en høyere avkastning, forklarer Vestengen.

Historisk sett viser det seg også at aksjesparing lønner seg. Gjennomsnittlig avkastning på Oslo Børs har de siste ti årene vært 11 prosent, og de siste 20 årene har den vært på 14 prosent. Dette er betraktelig høyere enn ved banksparing.

Spar litt hver måned
Med en spareavtale sparer du et beløp hver måned, og du bestemmer selv hvor stort dette er. Som ny sparer kan det være greit å begynne i det små, men etter hvert vil du kanskje spare mer – eller mindre. Dette velger du helt selv.
- Vi anbefaler nye kunder å gå sakte inn i markedet, og en spareavtale er en fin måte å gjøre dette på, forteller Vestengen.
Med en spareavtale med månedlige trekk venner du deg raskt til å spare, og etter hvert tenker du ikke lenger over det.

Nå har det i tillegg blitt enda enklere både å spare og å følge med på fondene via mobilbanken. Ved hjelp av to enkle knapper kan du nå starte sparing, eller øke sparing.
Er du usikker, kan du alltid ta kontakt med kunderådgiveren i banken din for gode råd om hvordan du bør spare.