Da skoler og barnehager i hele Norge ble stengt for å redusere koronasmitte, ble hverdagen snudd opp ned for alle. Derfor er Forskerfabrikken veldig glade for å kunne arrangere trygge sommerskoler, på tross av det som har vært en utfordrende vår for oss alle. De gleder seg til å kunne tilby barn som skal begynne i 5.-7. klasse til høsten morsomme og lærerike aktiviteter i sommer.

For 4. gang skal Forskerfabrikken holde sommerskole på Notodden og spre realfagsglede til barna i lokalsamfunnet. Målet er å vise at naturvitenskap kan være skikkelig gøy. Deltakerne på Sommerlab får derfor utføre eksperimenter med helt ekte forskerutstyr.

Fra teori til praksis
I år har Sommerlab nytt innhold som fokuserer på miljø, bærekraft og teknologi. Barna skal få teste teori ut i praksis ved å bygge sin egen solcellebil, teste ut ulike metoder for å rense vann og bygge elektriske maskiner av resirkulert emballasje. Alle aktiviteter er bygget rundt målene i fagfornyelsen og FNs bærekraftmål om rent vann, ren energi og ansvarlig forbruk og produksjon.

– Å oppleve morsomme og spennende eksperimenter og andre aktiviteter som barn, har en langvarig effekt som kan påvirke barns valg av yrke senere. Erfaringene vil de kunne ha glede av hele livet – både i klasserommet, når de skal forstå hva forskning er og for å avsløre «falske nyheter», forklarer grunnlegger Hanne S. Finstad.


Stort engasjement hos de yngre
Et av målene på årets sommerskole er å gi barn fremtidsoptimisme ved å vise og forklare hvordan forskning kan være med å løse problemer. Med vårens nåværende situasjon, er det kanskje viktigere enn noen gang å gi barn tro på fremtiden. Hvis det ikke blir mulig å gjennomføre fysiske kurs, kan de som ønsker det heller møtes i et virtuelt klasserom sammen med kurslederne og gjøre eksperimenter hjemmefra.

– Vi ser at våre yngste innbyggere engasjerer seg mer enn noen gang for å få løst globale samfunnsutfordringer knyttet til miljø og bærekraft, forteller fabrikksjef Hanne S. Finstad. Vitenskap er nøkkelen til å løse mange av disse problemene. Det er derfor viktig å gi barn gode forutsetninger for å lykkes med teknologi- og realfag.


Et samarbeid for å spre realfagsglede
Forskerfabrikken tror behovet for folk som kan og vil jobbe med realfag vil fortsette å øke. Samarbeid for å vekke barns interesse for fagfeltet anser de derfor som et «vinn vinn» for alle. Med på laget er HjartdalBanken:
 
– Det er jo slik at hensikten med sommerskolen er å spre realfagsglede, og Forskerfabrikken ønsker å gjøre naturfag og matematikk til en hobby for barn på lik linje med andre fritidsaktiviteter. For oss i HjartdalBanken betyr det at vi kan få være med å bidra til et enda bredere tilbud til barn og unge i vårt lokalmiljø, forteller Åse Kjersti Øverdal, Banksjef i HjartdalBanken. 

Trygge sommerskoler
Forskerfabrikken har satt seg grundig inn i alle retningslinjer for smittevern i forbindelse med Covid-19 epidemien. Barna skal blant annet deles inn i mindre grupper og deltakerne får utdelt eget utstyr. Det viktigste for Forskerfabrikken er å gi barna en morsom og lærerik opplevelse, samtidig som barna kommer friske og sunne hjem igjen.

Mer informasjon

Forskerfabrikken.no
Påmelding Notoddden