Da jeg var barn, var jeg nøye med drakt og pussing av fotballsko før kamp. Det som den gang var en jobb jeg måtte gjøre før kampen, tenker jeg i dag tilbake på som en glede. En tanke mange pensjonerte fotballspillere garantert har gjort seg.
Uansett hva du gjør senere i livet, vil du nok alltid se på ungdomsårene i organisert idrett som verdifull bagasje. Du lærte å ha et brennende ønske om å vinne, og det å tåle tap. Ikke minst lærte du å forberede deg før kampen eller stevnet.
Nå står du foran en ny øvelse – en av livets kanskje viktigste. Du skal danne grunnlaget for en trygg, god økonomi. Uten trening nytter det ikke å bli god på idrettsarenaen, og uten langsiktige forberedelser er det også umulig å spille lommeboka god.
Et sted å starte
Det første du må gjøre er å få oversikt. Skulle du som barn på stevne i en annen by, var du sikkert nøye på å huske idrettsutstyr, drakt, vannflaske, matpakke og lommebok. Når det gjelder pengene dine bør du huske på at du alltid bør ha en positiv saldo på kontoen, at du makter å sette av litt til sparing, og at du har et bevisst forhold til forbruket ditt. La det gå sport i å finne den billigst mulige sydenturen, pc-en, mobiltelfonen eller bilen!
Du trenger ikke være gledesdreper i det du unngår å sløse med penger. I mitt barndoms nabolag var det en vakker jente som ikke lot seg imponere av hverken undertegnedes, eller andres, sløsing med penger. Hun og hennes venninner hadde på 17. mai en forrykende konkurranse om hvem som kunne bruke MINST mulig penger. Like gøy syntes det å være å minimere utgiftene på nasjonaldagen, som det var for oss gutta å spise seg kvalm på is og pølser.
Slik blir du en vinner
Det er ikke nødvendigvis slik at pengebruk fører til økt lykke. Men, det er utvilsomt en trygghet å ha nok å rutte med – nok til det du trenger.
Regel nummer én er derfor å skaffe seg oversikt, og holde seg innenfor rammene av hva du tåler. Det er like dumt å ha overtrekk på kontoen, med mye kredittkort og forbrukslån som garnityr, som det å strekke en sene, løfte for tunge vekter, eller forsøke å hoppe over for høye hindre.
Regel nummer to er å dope seg finansielt. Altså, det motsatte av hva du lærte på friidrettsbanen. Myndighetene både tillater og oppfordrer deg til det ved å gi skattekutt for ulike plasseringsmuligheter av det du måtte ha til overs på sparekontoen.
Er du under 34 år og har relativt god lønn, bør du spare i BSU. Bor du hjemme, er det et absolutt must. Du blir aldri selvstendig før du flytter ut. Så lenge du bor hjemme, er du som en syklist med støttehjul. BSU hjelper deg ut av redet.
Nye fordeler
Nytt av året er ordningen for individuell pensjonssparing, IPS. Her åpner det seg mulighet for å spare til pensjon, hele 40 000 kroner per år, for deg som jobber i privat sektor. Jeg skjønner at det ikke oser sex av lektyren rundt pensjonspørsmål, men hver krone du sparer når utrolig langt i voksne år hvis du starter i ung alder. Det du måtte sette til side i 20-årene gjør trolig firegangeren før du pensjonerer deg. En gevinst du kun får kapitalgevinstbeskatning på. Lave 24 prosent i skatt i dag, som kan bli 23 prosent i nær fremtid.
Nytt av året er også aksjesparekonto. Har du aksjer eller aksjefond fra før, er det trolig gevinster på kontoen din. Overfører du dem til en aksjesparekonto, kan du fritt kjøpe og selge uten å skatte av gevinstene. Haken er at pengene må forbli på din aksjesparekonto. Du kan ikke ta dem ut til forbruk eller boliginvesteringer uten å skatte av dem.
Alle tre former for sparing; boligsparingsordningen BSU, din nye pensjonsmulighet og omorganiseringen av dine aksjekonto til en egen skjermet aksjesparekonto, er dopet av myndighetene.
Disse ordene kan virke kjedelige, men er i virkeligheten veldig spennende! Trolig får vi et skille i årene mellom dem som har orden på finansene sine og dem som ikke tar det så nøye. Litt som det i dag er forskjell mellom veltrente mennesker og dem som bare slapper av. Myndighetene ser at mange blir «sløv uten dop» og vil hjelpe deg med å bli en vinner.
Hva vil du?