Når du kommer til oss i banken for å søke om boliglån, er det hovedsakelig to ting vi ser på: Egenkapital og betjeningsevne. Men hvilke krav stilles, og hva må du gjøre for å innfri dem? Her er en kjapp innføring:
Krav til egenkapital
For å dempe gjelds- og prisveksten i boligmarkedet, har regjeringen satt et krav om 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig. Myndighetene tillater heller ikke avdragsfrihet på lån dersom lånet utgjør mer enn 60 prosent av boligens verdi.
Vi kan fravike kravet om egenkapital om du har sikkerhet i annen eiendom, eller har en kausjonist/medlåntaker til lånet. Slik kan for eksempel foreldre hjelpe barna sine:
- Gi forskudd på arv
- Private lån
- Ta tilleggssikkerhet i egen bolig
- Stille som medlånetakere
Krav til betjeningsevne
Vi må også vurdere hvor mye økonomien din tåler, for eksempel om renten skulle stige.
For å beregne dette kan vi bruke et budsjett som Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har utarbeidet. Dersom disse utgiftene er høyere enn hva du har igjen etter å ha betalt renter og avdrag, får du sannsynligvis avslag på lånet.
Det er imidlertid mulig å gå nærmere inn på faktiske inntekter og utgifter – og forventet utvikling i disse – for å vurdere om du likevel kan få lån. Du kan uansett ikke få lån på mer enn fem ganger brutto årsinntekt.
Vi ser på siste års godkjente selvangivelse og lønnslipper for de siste to månedene. I tillegg vil eventuelle ekstrainntekter og forventet inntektsutvikling telle positivt i lånesøknaden. Eksempler her kan være at:
- En del av lønnen er bonusbasert
- Du står foran en lønnsøkning
Hvilken type utdanning du har kan også spille en rolle. Er det stor sannsynlighet for betydelig lønnsøkning i løpet av karrieren? Vi kan også se på muligheten for utleie av rom/hybel og andre inntektsmuligheter.
Hvor mye kan du låne?
Prøv vår boliglånskalkulator for å se hvor mye du kan låne, og hva lånet kommer til å koste deg. Hva som er gjennomsnittlig forbruk kan du finne på SIFOs hjemmesider.
Søk boliglån i dag!