Er du blant dem som tenker at du burde laget en god og helhetlig plan for din økonomi? Sjekket at du har de riktige forsikringene og at du sparer på rett måte?
Du er ikke alene. Det kan føles litt overveldende, og derfor er det lett å utsette det til i morgen – og til dagen etter der.
- Det er helt naturlig, men det er også derfor vi er her. Det er lettere å sette seg ned sammen med noen, og gå gjennom alt det du har tenkt på en stund, sier salgsleder Monica Prestø i lokalbanken.
Her er hennes grunner til at vi bør ta oss sammen – helst i dag.
1. Få oversikt
Du har sikkert rimelig god oversikt over egen økonomi, men hvor lenge er det siden du satte deg ned med alle faste utgifter og faktisk satte opp et budsjett? Gjør du denne øvelsen, vil du ganske sikkert få noen aha-opplevelser. Du ser lettere hva pengene dine går til, hvor mye du bør sette av på egen regningskonto, og om det er noe sparepotensiale i hverdagen.
2. Lag en spareplan
Har du en drøm du ikke helt hvordan du skal oppnå? Eller har du begynt å tenke på pensjonisttilværelsen? Når du har fått oversikt over inntekter og utgifter, er det også lettere å se hvor det er penger å spare. Alle kan klare å spare noe, om det så er en liten sum i måneden. Og mange bekker små, blir som kjent en stor å.
- Vi ser at mange sparer for lite. Kanskje satte du opp en spareplan for noen år siden, men har gått opp i lønn siden den gang. Da bør du også øke sparingen, i tillegg til å ha en gjennomgang av hvordan du sparer. Å ha penger på konto, er lite lønnsomt i disse dager. Se på muligheten for å spare i flere fond, og spre risikoen din riktig, anbefaler Prestø.
Å spare i aksjer er blitt en folkesport
3. Sjekk forsikringene
Statistikk viser at kun 1/3 av oss er godt nok dekket når det gjelder forsikringer. Hvor lenge er det siden du hadde en gjennomgang av dine? Har du for eksempel endret på innboforsikringen siden du kjøpte huset ditt? Og hvordan står det til med personforsikringene dine? Er bilen bedre forsikret enn kona?
- Vi ser i hvert fall ofte at hunden er bedre forsikret enn barna. Sånn burde det jo ikke være. Om du eller barna skulle bli uføre, vil den økonomiske hverdagen deres bli en helt annen, sier Prestø.
LES OGSÅ: Derfor bør du kjøpe uføreforsikring
En gjennomgang av forsikringene kan også vise at du kanskje betaler for mye i forsikring. Er du blant dem som aldri er utsatt for ulykker, kan du kanskje sette egenandelen litt høyere. Eller du kan gjøre grep i huset ditt som kan gi lavere kostnader på selve forsikringen.
- I tillegg lønner det seg å samle forsikringene hos oss. Har du tre forsikringer eller mer, får du en samlerabatt, sier Prestø.
4. Se på låneprofil
Med lave renter, er det gunstig å ha lån. Men hvordan er låneprofilen din? Skal du ha fast rente, eller flytende rente? Er det behov for å slå sammen flere små lån, og bør du vurdere rammelån? Dette er viktige spørsmål som har mye å si for din økonomiske hverdag, og som det kan være lurt å snakke med en rådgiver om.
- Er du usikker på økonomien du fremover, kan du for eksempel få en gunstig fastrenteavtale siden lånerenten nå er historisk lav. Da har du en forutsigbarhet som flytende rente ikke kan gi, sier Prestø.
Og har du lån, bør du sjekke hva som kan skje dersom ulykken skulle være ute.
- Når du har en leilighet, bø du ha en innboforsikring. Har du lån, bør du ha personforsikring. Skulle noen i familien bli alvorlig syke eller dø, er det viktig at de som er igjen kan leve videre. Dette er blant de viktigste tingene du kan snakke med en rådgiver om. Vi må kunne se våre kunder i øynene, og vite at de ikke vil få økonomiske problemer i tillegg til sorgen om noe dramatisk skulle skje, sier Prestø.
Derfor valgte Einar Bøysen og hans samboer å kjøpe dødsfallsforsikring
5. Bli kjent med kunderådgiveren din
I vår digitale hverdag, er det mye som kan gjøres via nett- eller mobilbank. Likevel er det en trygghet i å ha en kunderådgiver i banken som kjenner deg og dine behov.
- Vi i lokalbanken synes den personlige kontakten er viktig. Når den er etablert, er terskelen for å snakke sammen igjen mye mindre. De fleste tar kanskje ikke kontakt med banken før det skjer en eller annen omveltning i livet, som kjøp av nytt hus. Men vår anbefaling er å ta en gjennomgang av økonomien mye oftere enn det – gjerne en gang i året, sier Prestø.